Grilované kuracie prsia s jogurtovým dressingom a koriandrom
V guatemalskom karibskom meste Livingston môžete toto jedlo ochutnať s kokosovou ryžou. My sme ho vyskúšali v reštaurácii, ktorú nám odporučil Philip Flores, miestny učiteľ, ktorého pozná celá černošská komunita. Do reštaurácie nás zaviedol 16-ročný Joel Rivas, s ktorým sme napriek tomu, že nevedel skoro nič po anglicky a my skoro nič po španielsky, dohodli biznis pre jeho strýka, ktorý vlastní loď a na druhý deň nás preplavil do Rio Dulce.
Kamoši s Philipom Floresom pred školou v Livingston, Guatemala.
Joel Rivas, náš večerný sprievodca uličkami černošského geta.
4 porcie
4 ks kuracích pŕs
150 g bieleho jogurtu
1 strúčik cesnaku
zväzok čerstvého koriandru
2-3 rajčiny
limetka
soľ, korenie
Najskôr si pripravíme jednoduchý jogurtový dressing. Do jogurtového kelímka pretlačíme jeden strúčik cesnaku, pridáme štipku soli a dobre premiešame.
Cherry rajčiny nakrájame na malé kocky.
Mäso umyjeme, osušíme a z oboch strán ochutíme soľou a korením. Grilujeme ho na grilovacej panvici alebo v prírode na rošte pokým nie je dostatočne prepečné. Na ugrilované prsia natrieme jogurtový dressing, poukladáme listy čerstvého koriandra a nakrájané rajčiny. Nakoniec rajčiny nebojácne pokvapkáme limetkovou šťavou.
Jedlo môžeme podávať s pečivom alebo s ryžou.