gulas
,

Guláš v kuchyni

Sem-tam si doma uvarím guláš. Základom je cibuľa, mäso, amerika, afrika – paradajka, paprika a pivo. To nesmie chýbať. Určite tmavé. A pridávam aj melasu – rovnako ako do domácej bbq omáčky. Pekne guláš zafarbí do hnedasta. Konečne som si povedal, že si zapíšem pomer surovín, pretože zvyčajne pre seba varím od oka a použijem to, čo doma nájdem. Rád vymýšľam a receptu sa držím len vtedy, ak skúšam niečo, čo som predtým nerobil a nepoznám postup. Takže tu je recept na dobrý guláš, ktorý pripravíte doma na sporáku. Jasné, najlepší je kotlíkový, ale tento je rýchly a nenasmradnete od dymu :-)

4 porcie

500 g hovädzieho mäsa (dal som plece)
2 stredné cibule
2 strúčiky cesnaku
1 veľká červená paprika
500 g pasírovaných alebo krájaných paradajok
4 dl tmavého piva (Guinness)
1 PL melasy
3 veľké zemiaky
olej2 ČL mletej červenej papriky
2 ČL celých borievok, rozdrvených v mažiari
čili, čierne korenie, soľ
majorán

Na oleji si osmažte nakrájanú cibuľku, pridajte nasekaný cesnak a nechajte prehriať. Hovädzie mäso opláchnite, nakrájajte na kocky a pridajte do hrnca. Chvíľku porestujte. Osoľte, okoreňte.

Potom pridajte na kocky nakrájanú papriku a pasírované paradajky. Podlejte pivom a pridajte mletú papriku, podľa chuti čili a melasu. Nezabudnite rozdrviť borievky a tiež ich pridajte do hrnca. Ešte lepšie sa hodia, ak použijete divinu.

Polovicu zemiaka nastrúhajte, aby ste zahustili guláš. Ostatné zemiaky nakrájajte na kocky a pridajte do gulášu. Ak máte radšej redší, pridajte podľa uváženia vodu. (Ja mám rád hustý, nech v ňom aj lyžica stojí. :-)

Guláš varte pod pokrievkou na slabšom plameni minimálne hodinu a miešajte pravidelne, aby vám neprihorel. Asi 10 minút pred dovarením pridajte hodne majoránu. Potom guláš ochutnajte a dochuťte soľou, korením a čili. Podľa vlastného uváženia.

Ak vám mäso ešte nezmäklo, varte pokojne ďalej. Ja to však väčšinou viac ako hodinu nevydržím, lebo krásne rozvoniava.

gulas1

Vytlačiť alebo zdieľať?

Možno dostaneš chuť aj na

Napíš komentár

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné údaje sú označené *