kantonska

Kantonská polievka

Táto verzia čínskej rezancovej polievky pochádza z provincie Guangdong (známejší názov je Kanton). Hoci v našich končinách by sme ju jedli na obed pred hlavným jedlom, v Číne si ju bežne dajú na raňajky. “Pripravuje sa tak, že kuchár dá na minútu variť rezance so šalátom alebo čínskou kapustou. Potom ich vyberie a zaleje silným hovädzím vývarom,” opisuje začiatok prípravy kamoška Mária, ktorá v Číne pracovala vyše pol roka. Potom sa do polievky pridáva podľa chuti rôzna zelenina a dochucovadlá. Napríklad silná chilli pasta, cesnak v oleji, pražené oriešky, nakrájaná šunka, klíčky, nakrájaná paprika, šampiňóny, nasekaná jarná cibuľka, nakladaný zázvor, rybia omáčka, sójová omáčka, čínsky tmavý vínny ocot, daikon reďkovka alebo nakladaná uhorka.

Polievka sa je paličkami. “Celkovo v Číne sa s tým moc nepárajú a o dušu pritom sŕkajú, chlípu, mľaskajú a tak… To k tomu jednoducho patrí. Odkedy som doma z Číny, mám vždy nervy, ak mám akúkoľvek rezancovú polievku jesť lyžicou. :)” Ak si chcete prečítať o Číne viac, odporúčam vám navštíviť Máriin blog.

V recepte neuvádzam žiadne množstvá, varili sme od oka…

vývar
hovädzie mäso (môže byť aj s kosťou)
mrkva
peržlen
cibuľa
voda
soľ, korenie

chilli pasta
cesnak
chilli papričky
olej
ryžové rezance
sójová omáčka
mrkva
čínska kapusta
hrubostenná paprika
jarná cibuľka
zavárané šampiňóny
nesolené opražené arašidy alebo kešu oriešky
mungo klíčky
koriander
pažítka

 

hovadzia_polievka

Pripravíme si vývar. Cibuľu rozpolíme, mrkvu a petržlen očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Spolu s hovädzím mäsom dáme do vody a necháme pomaly variť minimálne hodinu až dve. Ak sa navrchu tvorí pena, zbierame ju. Po uvarení osolíme a okoreníme. Mäso oberieme od kosti a nakrájame na menšie kúsky, ktoré vrátime do vývaru.

Medzitým, ako sa varí polievka, pripravíme chilli pastu. Pár strúčikov cesnaku a chilli papričky zalejeme olivovým olejom a rozmixujeme ponorným mixérom.

Ostatnú surovú zeleninu nakrájame na malé kúsky, oriešky opražíme a pekne naservírujeme na jeden tanier.

Polievka sa podáva tak, že do taniera naberieme ryžové rezance, ktoré zalejeme mäsovým vývarom. Následne si každý sám pridá do taniera podľa chuti kúsky nakrájanej zeleniny, oriešky, klíčky, dochutí chilli pastou a sójovou omáčkou. Nakoniec posypte čerstvým koriandrom a pažítkou.

Vytlačiť alebo zdieľať?

Napíš komentár

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné údaje sú označené *