Kokosová polievka s lososom
Už dlho si fičím na ázijských kokosových polievkach. Dlho u mňa vyhrávala polievka Tom Yum, no veľmi rýchlo ju začína dobiehať jemnejšia Tom Ka s lososom. V Bratislave sa rozmáhajú malé bistrá. Napríklad bistro Soho podáva dve kokosové polievky. Okrem kuracej aj s banánom a tofu (fakt dobrá kombinácia). V Orbis Street Food nájdete thajskú Khao Soi. Vyskúšal som vymyslieť vlastnú kokosovú polievku s lososom. Pridal som do nej sezamovú pastu (tahini), čím dostala veľmi príjemnú arómu. Jarná cibuľka dodáva sviežosť a keďže som nemal koriander, ktorý by sa tiež hodil, použil som kôpor. Prekvapivo tento nórsky tón zahral. Polievka je jemná, s čili hrejivá a rýchla na prípravu. Vyskúšajte.
6 porcií
1 liter zeleninového vývaru
400 ml kokosového mlieka
250 g lososa
50 g maslových šampiňónov
2 ČL tahini pasty
1 ČL galgantu
1 čili paprička
šťava z polovice citróna
jarná cibuľka
kôpor
soľ
ryžové rezance
Do vývaru pridáme kokosové mlieko a privedieme k varu. Nakrájame lososa na menšie kúsky. Maslové šampiňóny očistíme, umyjeme a nakrájame. Lososa a šampiňóny vložíme do polievky. Prídáme tahini, rozdrvené čili a galgant. Pomaly varíme asi 20 minút.
Ochutíme šťavou z citróna a podľa potreby osolíme.
Ryžové rezance si uvaríme vo vode. Vložíme ich do taniera alebo misky a zalejeme polievkou. Ozdobíme nasekanou jarnou cibuľkou a kôprom.
Kamoska mi poslala link na Vasu stranku. Uzasny food blog! A tie recepty, ako mi tu hovori moja druha polovicka – my mouth is full of saliva! Asi ako prvu vyskusame tuto polievku. Dakujeme za super inspiracie!