Krémová tuniaková polievka s rajčinami
Pripravil som veľmi jednoduchú krémovú polievku z tuniaka. Polievka obsahuje víno a rajčiny, ktoré jej dodávajú jemnú kyslosť a preto je polievka osviežujúca. Na prípravu som použil kvalitného tuniaka vo vlastnej šťave. Je veľa značiek, ktoré si môžete kúpiť. Myslím, že značka Calvo ponúka najprijateľnejší pomer cena/výkon, takže vám ju môžem odporučiť.
4 porcie
3 šalotky
1 strúčik cesnaku
jarná cibuľka
100 ml bieleho suchého vína
200 ml smotany na šľahanie
900 ml zeleninového vývaru
3 – 4 väčšie rajčiny
200 g filé z tuniaka vo vlastnej šťave (Calvo)
biele mleté korenie
soľ
Šalotku a cesnak nakrájame nadrobno a na oleji opražíme. Podlejeme vínom a necháme prevrieť. Pridáme vývar a smotanu.
Ak vám vadia v polievke malé šupky z rajčín, rajčiny pred pridaním do polievky ošúpeme. Rajčiny nakrájame na malé kocky a spolu s tuniakom ich pridáme do polievky. Tuniaka netreba cediť. Dochutíme mletým bielym korením a necháme prikryté variť asi 15-20 minút. Rajčiny by sa mali rozvariť.
Odstavíme z plameňa a ponorným mixérom poriadne rozmixujeme.
Podľa potreby dochutíme soľou a podávame.
Na záver očistíme a nakrájame jarnú cibuľku, ktorú pridáme rovno do taniera s polievkou.