Polievka z Hokkaido tekvice
V októbri prichádza sezóna tekvíc. Ponúkam vám recept na moju najobľúbenejšiu jesennú polievku. Už ani neviem, kde a kedy som ju jedol prvýkrát. Objavil som v nej chuť, ktorú som predtým nepoznal. Má hladkú textúru a jemne páli. Výborne zahreje a zasýti. A navyše, je zdravá!
6 porcií
1 stredne veľká Hokkaido tekvica
2 mrkvy
1 biela cibuľa
1,5 litra vody
2 kocky zeleninového bujónu
zázvor (veľký ako palec)
1 ČL trstinového cukru
1 PL balzamikového octa
1 PL citrónovej šťavy
3 bobkové listy
drvené čili
soľ
olej
pochúťková smotana
tekvicové semienka
Tekvicu umyjeme, rozpolíme a lyžicou vydlabeme zrniečka. Tekvicu nakrájame na kocky asi 2 x 2 cm veľké. Cibuľu nakrájame na drobno. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska. Zázvor očistíme a nastrúhame.
V hrnci na oleji speníme cibuľku, pridáme cukor a necháme ho jemne skaramelizovať. Pridáme čili, nastrúhaný zázvor a balzamikový ocot.
Mrkvu a tekvicu vložíme do hrnca. Zalejeme vodou a pridáme zeleninový bujón a bobkové listy.
Varíme pokým tekvica úplne nezmäkne. Odstavíme, vyberieme bobkový list a rozmixujeme na hladký krém. Ochutnáme a dochutíme citrónovou šťavou a soľou.
Na panvici opražíme do chrumkava tekvicové semienka. Polievku podávame s kyslou pochúťkovou smotanou a tekvicovými semienkami.