Najlepšia domáca pizza
Naučte sa tenkú domácu pizzu. Je to lacné a práve upečená pizza vonia najkrajšie na svete. Ponúkam vám recept na cesto a základnú rajčinovú omáčku.
8 korpusov na pizzu
800 g hladkej bielej chlebovej múky
200 g semoliny
650 ml vlažnej vody
30 g droždia
4 PL olivového oleja
1 ČL cukru
1 ČL soli
Múky a soľ zmiešame. Do vlažnej vody dáme rozpustiť droždie, cukor a pridáme olivový olej.
Do stredu múky spravíme jamku a nalejeme vodu s droždím. Vymiesime vláčne cesto. Odporúčam použiť kuchynský robot. Je to raz-dva. Po vymiesení necháme cesto 35 minút kysnúť pod utierkou.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 8 rovnakých častí. Poriadne ich pomúčime, aby sa nezlepili. Ak nechceme použiť všetko cesto, zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme zamraziť.
Cesto vyvaľkáme na dobre pomúčenej podložke. Čím tenšie cesto, tým lepšie. Ja som ho roztiahol na hrúbku asi 3 mm. Vyvaľkané cesto prenesieme na tenký plech vystlaný papierom na pečenie. Teraz je cesto pripravené na potretie rajčinovou omáčkou a pridanie toppingu.
Pizzu pečieme v rozpálenej rúre na 250 °C asi 8-9 minút. Sledujte ju. Ak už má hnedé okraje, vyberte ju. Rúra musí byť naozaj rozpálená, až sa plechy ohýbajú :)
rajčinový základ na 4 pizze
400 g (1 konzerva) krájaných lúpaných rajčín
2 PL olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
hrsť čerstvej bazalky
sušené oregano
1 ČL cukru
soľ, korenie
Na olivovom oleji prehrejeme pretlačený cesnak. Pridáme sušené oregano (asi 1 ČL) a hrsť nasekanaj bazalky. Premiešame, nech sa z byliniek uvoľní esencia. Pridáme rajčiny z konzervy. Osolíme, okoreníme. Varíme asi 20 minút. Po uvarení ochutnáme. Ak sú rajčiny príliš kyslé, pridáme trochu cukru a soľ.
Takto pripravenú omáčku použijeme ako základ na pizzu. Na jeden korpus pizze dáme do stredu 2 kopcovité polievkové lyžice a roztiahneme po celom povrchu spodkom lyžice.
Šunková caprese
rajčinový základ
kvalitná šunka (Plzeňská pečená šunka od mecom)
čerstvá mozzarella nakrájaná na plátky
prekrojené cherry rajčiny
čerstvá bazalka
Všetky ingrediencie naskladáme na pizzu v uvedenom poradí. Bazalku pridáme až po upečení.
Salami
rajčinový základ
saláma (Sibír saláma od mecom)
nakrájané čierne olivy
nakrájaná červená a žltá paprika
nastrúhaná mozzarella
Na salámovú pizzu môžete použiť aj pikantnú salámu. Prípadne pridajte pálivú papriku, či trošku chilli.
Okraje pizze po upečení potrite olivovým olejom s pretlačeným cesnakom.
co je prosím semoliny?
Semolina je muka z tvrdej psenice. Da sa kupit aj v nasich potravinach.