Cuketové penne carbonara
V niektorých “reštauráciách” som sa stretol s tým, že do omáčky carbonara pridávajú tavený syr. Prosím vás, nerobte to. Nikdy. Je to čudné. Naučte sa omáčku carbonara pripravovať tak, ako sa má :)
4 porcie
400 gramov cestovín penne
300 – 400 gramov cukety
4 žĺtky
8 plátkov oravskej slaniny alebo pancetty
1 malá hrsť parmezánu
tymián
čerstvo mleté čierne korenie
soľ
olivový olej
V hrnci na cestoviny priveďte do varu dostatočné množstvo vody. Do vody pridajte 1-2 hrste soli a dajte variť cestoviny. V miske zmiešajte žĺtky s trochou čierneho korenia a soli.
Slaninu nakrájajte na pásiky. Cuketu pozdĺžne rozpoľte. Ak má cukina v strede tvrdé semienka, vyberte ich – rovnako aj mäkkú strednú časť. Potom cukinu nakrájajte na kúsky, ktoré by mali mať veľkosť ako cestoviny.
V panvici zohrejte olej a osmažte na ňom slaninku. Ak už začína hnednúť, pridajte cukinu a premiešajte. Pridajte soľ, čerstvo zomleté korenie a tymián. Nešetrite, cestoviny by mali byť mierne pikantné. Restujte, pokým dostane cukina zlatistú farbu.
Keď už sú cestoviny uvarené, preceďte ich cez sitko, ale nestriasajte vodu. Rýchlo ich ešte poriadne mokré nasypte do panvice a premiešajte s olejom. Teraz vypnite plameň. Do panvice nalejte žĺtky a rýchlo miešajte, aby sa žĺtka úplne neuvarili a tým pádom nezrazili.
Ihneď podávajte, posypané zvyšným parmezánom.