focaccia2

Cibuľová focaccia

Talianska focaccia je čosi medzi slaným koláčom a chlebom. Pečie sa ako koláč, ale je sa ako chlieb. Buď len tak k vínu, pivu alebo ako príloha k iným jedlám, kedy môžete focacciu namáčať do šťavy. Pripravuje sa buď jednoduchá, len s rozmarínom a olivovým olejom, ale môžete na ňu naukladať aj slaninu, olivy alebo nakrájané rajčiny.

na väčší plech

550 g hladkej chlebovej múky
200 g semoliny
350 ml vlažnej vody
15 g droždia
1-2 ČL soli
2 strúčiky cesnaku
3 šalotky
rozmarín
olivový olej

focaccia1

Vo vode rozpustíme droždie a pridáme lyžičku múky. Necháme pár minút odstáť, pokým začne droždie jemne bublinkovať. V miske zatiaľ premiešame obidve múky, pridáme soľ a pretlačený cesnak. Ak je droždie aktívne, pridáme ho do misky s múkou a vymiesime cesto. Malo by byť jemné a môže sa zdať lepkavé. To však nevadí. Necháme ho v prikrytej miske kysnúť asi 30 minút. Aby sa nám lepšie z misky vyberalo, môžeme potrieť jej steny olejom.

Dáme si vyhriať rúru na 220 °C. Väčší plech na pečenie vystelieme mastným papierom. Dlaňami naň roztiahneme nakysnuté cesto. Šalotku nakrájame pozdĺžne na plátky. Jemne ich vtlačíme navrch cesta. Posypeme rozmarínom a dáme piecť do vyhriatej rúry asi na 25-30 minút.

Po upečení potrieme povrch olivovým olejom.

focaccia3

Vytlačiť alebo zdieľať?

Možno dostaneš chuť aj na

1 komentár

  1. Jana
    25. jún 2015 at 22:53

    Překrásné :) Hned bych ochutnala :)

Napíš komentár

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné údaje sú označené *