karamelovy_cheesecake1

Karamelovo-limetkový cheesecake

Dostal som rozkaz upiecť cheesecake podľa Veroniky, ale keďže rád improvizujem, rozhodol som sa skúsiť karamelový cheesecake a pridal som doň na osvieženie aj limetkovú kôru. Neviem sa rozhodnúť, ktorý mi chutí viac. Ale podľa kolegov je tento karamelový vymakaný :)

použil som 23 cm formu

cesto
200 g cereálnych sušienok
100 g masla

plnka
500 g mascarpone
250 g ricotty
250 g krémového tvarohu
250 g kyslej smotany
80 g cukru
4 vajcia
kôra z jednej limetky
3/4 plechovky karamelizovaného kondenzovaného mlieka (Salko)
1 KL vanilkového extraktu

poleva
1/4 plechovky karamelizovaného kondenzovaného mlieka (Salko)
3-4 lyžice smotany na šľahanie

Sušienky poriadne nadrobno rozmrvte a pridajte do nich roztopené maslo. Rukami dobre premiešajte. Do tortovej formy vložte papier na pečenie. Dávajte pozor, aby papier pokrýval aj steny formy. Sušienkovú hmotu potom rukami vtlačte rovnomerne na dno formy.

V miske si pripravte plnku zmiešaním všetkých ingrediencií. Ak chcete dať na cheesecake aj polevu, použite len 3/4 plechovky karamelizovaného Salka. Krém je najlepšie vyšľahať metličkou. Potom ho opatrne a rovnomerne nalejte do formy. Dajte piecť v elektrickej rúre na 160 °C asi hodinu. Po upečení má byť cheesecake v strede trasľavý ako huspenina. Nechajte ho preto v pootvorenej rúre ďalšiu hodinu.

Medzitým si pripravte polevu. V malej rajnici rozšľahajte 1/4 plechovky Salka a asi 3-4 lyžice smotany na šľahanie. Nechajte prehriať, aby sa zložky spojili.

Cheesecake polejte polevou, nechajte vychladnúť a odložte do chladničky.

karamelovy_cheesecake2

karamelovy_cheesecake3

Vytlačiť alebo zdieľať?

Možno dostaneš chuť aj na

Napíš komentár

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné údaje sú označené *