jablkovy_med0

Jablkový koláč s pomarančom a medom

Zdravšia verzia jablkového koláča. V tomto recepte je použitá špaldová múka a nie je v ňom ani zrnko cukru. Osladený je medom a posypaný chrumkavými orechami. Môžete ho podávať ešte teplý alebo vychladený. Kombinácia jabĺk, pomaranču, škorice a orechov je ako stvorená pre dlhé zimné večery.

do 23 cm formy

korpus
250 g hladkej špaldovej múky
100 g mletých vlašských orechov
125 g masla
1 vajce
1 PL medu
kôra z jedného citróna
šplech mlieka
štipka soli

plnka
1 kg jabĺk
1 menší pomaranč
1/2 ČL vanilkového extraktu
1 ČL škorice
5 cl rumu
3 PL medu
hrsť nasekaných vlašských orechov

Najskôr si pripravíme ceto na korpus. Zmiešame múku, mleté orechy a soľ. Pridáme studené maslo nakrájané na kocky a vymiešame nekonzistentné cesto. Následne pridáme citrónovú kôru, vajce, med a trochu mlieka. Zamiesime a dostaneme jemné lepkavé cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky.

Medzitým si pripravíme plnku. Jablká prekrojíme a vyberieme jadrá. Nešúpeme ich. Pripravíme si hrniec do ktorého jablká najemno nastrúhame. Pomaranč poriadne umyjeme a nastrúhame pomarančovú kôru, ktorú pridáme do cesta. Následne pomaranč olúpeme, odrežeme zvyšok bielej šupky z povrchu pomaranča a nakrájame ho na drobné kocky. Ak pomaranč obsahuje jadierka, vyberieme ich. Plnku postavíme na sporák a na malom plameni privedieme k varu. Pridáme škoricu, rum a vanilkový extrakt a varíme bez pokrievky asi 30 minút. Sem-tam premiešame. Jablká rozvaríme na konzistenciu pyré. Tesne pred dokončením pridáme med.

Zapneme rúru na 180 °C. Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske ho vyvaľkáme do tvaru kruhu. Prenesieme ho do formy a prečnievajúce okraje zrežeme. Na cesto položíme dve vrstvy alobalu, na ktoré nasypeme ryžu. Je to preto, aby sme cesto zaťažili, aby sa pri pečení nevydulo. Korpus dáme piecť na 10 minút. Následne odstránime alobal s ryžou a korpus pečieme odokrytý ďalších 10 minút.

Vyberieme ho z rúry a na korpus rozotrieme plnku. Posypeme ju nasekanými orechmi a pečieme 25 minút.

Po upečení necháme vychladnúť a servírujeme.

jablkovy_med

 

Vytlačiť alebo zdieľať?

Možno dostaneš chuť aj na

Napíš komentár

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné údaje sú označené *