Špaldové čokoládové cookies
Pozvali ma, aby som počas prednášok o mobilných aplikáciách predstavil svoj blog a nechal ochutnať návštevníkov niečo z vlastnej kuchyne. Pripravil som pre nich karamelový cheesecake, limetkový cheesecake a tieto čokoládové cookies. Keďže sa ma po akcii viac ľudí pýtalo na recept, tu je. Za foto ďakujem Viktórii Akbariovej.
asi 30 sušienok
200 g špaldovej múky
200 g ovsených vločiek
200 g trstinovéhu cukru
50 g mandlí
1 ČL sódy bikarbóny
200 g čokolády na varenie
2 PL holandského kakaa
100 ml masla
2 menšie vajíčka
cca 50 ml acidofilného mlieka
1 KL vanilkového extraktu
Mandle rozsekajte na malé kúsky. Pripravte si väčšiu misku. Suché suroviny v nej zmiešajte dokopy, pridajte naseknú čokoládu, vajíčka, acidofilné mlieko a roztopené maslo. Všetko spolu rukami zamiešajte na polotekutú zmes. Ak je zmes príliš tuhá, pridajte ešte trošku acidofilného mlieka.
Na plech položte papier na pečenie, na ktorom vyformujte z cesta “placky” s priemerom asi 5 cm a hrúbkou 0,5 – 1 cm. Dbajte na to, aby bola medzi plackami aspoň 5 cm medzera.
Mne sa osvedčilo použiť na vytváranie placiek zdobiacu pištoľ, ktorú som naplnil cestom a následne som ho vytláčal priamo na plech.
Predhrejte si rúru cca na 150 °C a pečte asi 14 minút. Pravdepodobne si budete musieť upraviť teplotu alebo čas pečenia, pretože každá rúra pečie trochu inak.
Po upečení nechajte cookies chvíľu vychladnúť na plechu a až potom ich presuňte na mriežku alebo na studený plech, kde budú môcť úplne vychladnúť.