babovka

Mramorová bábovka

Na hrade Červený Kameň som si počas burzy starožitností kúpil peknú starú bábovkovú formu. Chvíľu som sa handrkoval o cene, ale to len kvôli atmosfére burzy. Nebola drahá a dal by som za ňu aj to, čo pýtal pánko na začiatku. Trošku som sa bál, ako prvá bábovka dopadne, či pôjde vyklopiť, pretože vrstva smaltu je vo vnútri už trochu poškodená. Ale som veľmi spokojný, ako sa podarila. Nielen vizuálne, ale aj chuťovo. Takže vrelo odporúčam!

mramorova_babovka_1

4 vajcia
350 g cukru
350 g polohrubej múky
1 dl horúcej prevarenej vody
kôra z 1 citróna
šťava z 1/2 citróna
1,5 dl oleja
1 vanilkový cukor
1 kypriaci prášok do pečiva
trošku mlieka
1 KL rumovej arómy
2 kopcovité ČL kakaa

Oddeľte žĺtka a bielka. Žĺtka vyšľahajte s cukrom, postupne po troškách pridávajte horúcu vodu. Pridajte olej, citrónovú kôru, šťavu z citróna a vanilkový cukor.

Do múky zamiešajte kypriaci prášok a potom ju po častiach vmiešajte do cesta. Ak je cesto príliš tuhé, pridajte trochu mlieka, aby ste dostali hustú ale tečúcu, konzistentnú hmotu.

Z bielkov vyšľahajte sneh a ten pomaličky vmiešajte do cesta.

Odlejte si štvrtinu cesta do nádoby a pridajte doňho rumovú arómu a 2 lyžičky kakaa.

Bábovkovú formu vymastite a vysypte múkou. Následne nalejte asi trištvrte bieleho cesta. Potom nalejte kakaové cesto, vždy lejte cesto k stredu formy. A nakoniec pridajte zostávajúce biele cesto.

Pečte vo vyhriatej rúre na 180-200 °C asi 40 minút.

Po upečení vyberte bábovku a postavte ju na drevenú podložku dole otvorom, aby mohla vypadnúť. Formu prekryte navlhčenou utierkou a počkajte, kým bábovka vychladne. Mala by sa dať ľahko vybrať.

mramorova_babovka_2

mramorova_babovka_4

Vytlačiť alebo zdieľať?

Napíš komentár

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné údaje sú označené *