tasticky1
,

Jablkové taštičky

Toto je vskutku nenáročné pečenie. Plnku aj cesto zvládnete hravo. Pečivo môžete povykrajovať do tvaru koliesok alebo môžete skúsiť zapliesť jednoduchý vrkoč. V recepte nájdete aj ilustrovaný návod, ako to spraviť. Aby bolo pečivo ešte voňavejšie, pridajte do cesta natrúhanú citrónovú kôru a vanilkový exktrakt.

12-16 kusov

4 jablká
3 PL trstinového cukru
1/2 PL škorice

400 g hladkej múky
1/2 balenia kypriaceho prášku
250 g masla
130 g práškového cukru
2 PL gréckeho jogurtu
kôra z 1/2 citróna
trochu vanilkového extraktu
1 vajce

Pripravíme si plnku. Jablká ošúpeme, vyberieme jadro a nahrubo nastrúhame. Pridáme trstinový cukor a škoricu. Varíme v hrnci do zmäknutia. Po uvarení necháme vychladnúť.

Z ostatných surovín si vymiesime jemné konzistentné cesto.

Kolieska

Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 4-5 mm. Zoberieme si kruhové vykrajovátko s priemerom asi 7 cm a vykrojíme kruhy. Na polovici kruhov spravíme krížový zárez. Na celé – nenakrojené kolieska položíme do stredu plnku. Koliesko prikryjeme druhou – krížikovou časťou. Okraje kolieska spojíme vidličkou.

kolieska

Vrkoče

Cesto rozdelíme na 2-3 časti. Z každej časti vyvaľkáme približne kruhový tvar s hrúbkou cesta asi 4-5 mm. Zoberieme si veľký plytký tanier a obrátený ho položíme na cesto. Teraz z cesta podľa taniera vykrojíme kruh, ktorý si rozdelíme nožom na 4 trojuholníky. Do každého trojuholníka spravíme 4 zárezy tak, aby sa v strede nedotýkali a naplníme ho dávkou jablkovej plnky. Potom začneme cesto prekladať tak, ako je znázornené v bodoch 2 a 3.

postup

tasticky2

Či už sme spravili kolieska alebo vrkoče, pečieme ich vo vyhriatej rúre na papieri na pečenie. Teplota rúry by mala byť asi 180 °C. Doba pečenia asi 15 minút. Vychladnuté pečivo poprášime práškovým cukrom.

Vytlačiť alebo zdieľať?

Možno dostaneš chuť aj na

Napíš komentár

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné údaje sú označené *