Špargľový krém
Krémové polievky mám najradšej, pretože nezáleží na tom, ako v príprave pokrájate zeleninu. Výsledok je vždy rovnaký. Áno, niekedy som lenivý! Špargľovú som robil prvýkrát, skombinoval som viac receptov podľa toho, čo sa mi pozdávalo. A vyšlo to dobre. Niekto zvykne polievku zahusťovať zásmažkou alebo zemiakom. Ak sa vám zdá príliš riedka, radšej použite ten zemiak… Mimochodom, na fotke je lyžica z kubánskych koloniálnych čias (vraj), kúpená na trhu v mojom obľúbenom meste Trinidad, ktoré toho roku oslavuje 500. výročie založenia.
4 porcie
500 g zelenej špargle
1 cibuľa
750 ml kuracieho vývaru
1 dl bieleho vína
200 ml smotany na šľahanie
citrónová kôra z 1 citróna
citrónová šťava
maslo
olivový olej
čierne korenie
muškátový oriešok
soľ
Zo špargle odstráňte spodnú drevnatú (bielu) časť a ošúpte ju. Hlavičky špargle odrežte a odložte si ich bokom, zvyšok pokrájajte na menšie časti.
Na oleji speňte nakrájanú cibuľu. Pridajte kúsky pokrájanej špargle a podlejte bielym vínom. Nechajte odpariť a zalejte kuracím vývarom. Takto povarte asi 10 minút. Potom pridajte smotanu a citrónovú kôru. Polievku rozmixujte a preceďte cez sitko, aby sa v ňom zachytili väčšie časti a vlásky špargle. Chceme predsa jemný krém :-) Polievku ešte povarte, pridajte čierne korenie a soľ. Odstavte z plameňa a vhoďte kocku masla. Miešajte, pokým sa maslo rozpustí. Ak necháte maslo roztopiť bez miešania, vytvoria sa v polievke mastné oká. Maslo krém mierne zahustí.
Na panvici roztopte maslo a opražte na ňom (asi 3 minúty) špargľové hlavičky. Osoľte a pokvapkajte citrónovou šťavou.
Polievku naservírujte, ozdobte olivovým olejom, špargľovými hlavičkami a posypte muškátovým orieškom.