Kubánske Mojito
Ako som už napísal v reportáži z Kuby, pravé kubánske Mojito sa mierne líši od toho, ktoré vám prinesú v Európe. Je to jednoduchý, osviežujúci nápoj, ktorý vás má rýchlo nakopnúť. S jeho prípravou sa Kubánci príliš nehrajú, nečakajte od nich páčivé poháre a foodstyling.
Nemám rád, ak je Mojito plné ľadu a treba čakať hodinu, kým sa rozpustí. Navyše, postupným odsrkávaním sa mi stáva, že v polovici už pijem len čistú vodu z rozpusteného ľadu. Preto mi to kubánske vyhovovalo. Chutné, rýchlo hotové, ľadu len tak na vrch. V našich končinách v Mojite nájdete aj kúsky nakrájanej limetky. Ako ale pripravujú Mojito na Kube?
1 ČL bieleho trstinového cukru
šťava z 1/2 citrónu
1-2 stonky mäty (lístky zo stonky neoberajte)
5 cl Havana Club Añejo Blanco alebo 5 cl Havana Club Añejo 3 Años (ja som použil trojročný)
kocky ľadu
sóda
Do vysokého pohára pridajte cukor, citrónovú šťavu a celú stonku mäty. Dreveným drtítkom tieto ingrediencie pomliaždite, aby sa z mäty uvoľnila aróma. Pridajte rum, kockový ľad a dolejte sódou. Ak je Mojito namiešané dobre, nemali by ste v ňom cítiť alkohol, chuť by mala byť vyvážená, mierne kyslá a mätová.