Tom Yum s krevetami
Pripravte si jednoduchú verziu ostrej thajskej polievky. Netradičná kombinácia sladkého kokosového mlieka s pekelne pálivou tom yum pastou a čili uvoľní aj zapchatý nos a zahreje celého človeka. Na webe nájdete množstvo receptov, ktoré sa líšia použitými surovinami a postupom prípravy. K tomuto receptu som dospel postupným skúšaním a výsledok je veľmi chutný. Dokonca si pochvaľoval aj kolega Roman, ktorý vie byť k jedlu férovo kritický. Napíšte mi, ako chutila vám.
6 porcií
2 litre vody
60 g Tom Yum pasty
3 PL rybacej omáčky
200 g lúpaných kreviet
1 citrónová tráva
1 ČL mletého galgantu
kôra z 1 limetky
šťava z 1/2 limetky
400 ml kokosového krému
1 červená čili paprička
ryžové rezance
koriander
Do 2 litrov vody pridáme 60 g Tom Yum pasty, citrónovú trávu rozoberieme na plátky a dáme variť. Pridáme galgant, rybaciu omáčku, nastrúhanú kôru z limetky a limetkovú šťavu. Chvíľu povaríme. Pridáme olúpané predvarené krevety a 400 ml kokosového krému. Necháme povariť asi 15 minút. Nakoniec pridáme nakrájanú čili papričku podľa chuti.
Servírujeme s ryžovými rezancami, ktoré si uvaríme zvlášť. Na tanieri ozdobíme čerstvými lístkami koriandra.
Thajské ostré polievky mám rád. Ukladám.
Galangal…super to vyzera, aj ked rozmyslam, ci som videla po Thajsku Tom YUm niekde s kokosovym mliekom…ale asi je to mozne