Dušbere
Tip na toto jedlo som dostal od Esmer – študentky ekonómie v Bratislave. Žije v Istanbule, ale pochádza z Baku v Azerbajdžane. Tam je dušbere populárne. Podobá sa na talianske tortellini, ktoré sa varia v rajčinovej omáčke. Vznikne tak hustá rajčinové polievka s taštičkami, ktoré sú naplnené hovädzím mäsom. Môžete ju podávať buď ako menšiu polievku alebo aj ako hlavné jedlo. Na obed alebo večer. Zaujímavá je na tomto jedle hlavne kombinácia rajčinovej omáčky a mäty.
6 porcií
cesto
250 g hladkej múky
1 vajce
150 ml vody
1/2 ČL soli
plnka
250 g pomletého hovädzieho mäsa
1 menšia cibuľa
soľ, čierne mleté korenie, čili
polievka
400 ml rajčinového pretlaku
3 PL olivového oleja
1 liter vody alebo vývaru
1 hrsť sušenej mäty
petržlenová vňať
soľ, korenie
Najprv si pripravíme plnku. Cibuľu očistíme a nastrúhame na strúhadle. Zmiešame ju s mletým mäsom. Pridáme soľ, korenie a podľa chuti aj čili. Plnku odložíme do chladničky a pripravíme cesto.
Zo surovín vypracujeme cesto. Nemalo by sa príliš lepiť, ale nemalo by byť ani veľmi tuhé. Rozvaľkáme ho na hrúbku cca 1 mm. Z cesta vykrojíme štvorce vo veľkosti približne 2×2 cm. Do každého štvorca dáme trochu plnky a protiľahlé rohy spojíme do taštičky.
V hrnci si zohrejeme olej, na ktorom opražíme rajčinový pretlak. Pridáme vodu alebo vývar, do ktorého vložíme taštičky – podobne, ako keby sme varili cestoviny. Ak nie sú vo vode dostatočne ponorené všetky taštičky, pridajte viac vody. Vodu osolíme, okoreníme a pridáme aj sušenú mätu, ktorú medzi prstami rozmrvíme. Varíme približne 10 – 15 minút podľa veľkosti taštičiek. Keď vyplávajú na hladinu, mali by byť uvarené.
Servírujeme ako hustú polievku s petržlenovou vňaťou.