Mandľová ryža s čučoriedkami
Pre ľudí s laktózovou intoleranciou je možno niekedy ťažké nájsť jedlá, ktoré pripomínajú chuť mlieka a neboli by pre nich škodlivé. Našťastie je v ponuke niekoľko rastlinných produktov, ktoré môžu poslúžiť ako náhrada. Niektoré dobre, iné ešte lepšie. Dostal som od firmy Alpro produkty na testovanie a popravde, sójové “mlieka” mi nechutia. Zato mandľové je o niečom inom. Má jemnú sladkastú mandľovú chuť. Viem si predstaviť pripraviť z neho puding, ale napadla mi takáto mliečna ryža s mojim najobľúbenejším lesným ovocím:
4 porcie
200 g ryža na sushi
1 liter mandľového mlieka Alpro
1 PL trstinového cukru
štipka soli
250 g čučoriedok
vanilkový extrakt
limetková šťava
hrsť mandlí bez šupky
Ryžu poriadne prepláchneme pod tečúcou vodou. Mandľové mlieko nalejeme do hrnca, pridáme cukor a privedieme k varu. Do mlieka vložíme ryžu a varíme na nízkom plameni približne 25 minút. Ryžu musíme miešať, aby sa nepripálila. Keď je ryža uvarená, mala by mať kašovitú konzistenciu ako hustý puding.
Ryžu necháme chvíľu chladnúť a medzitým si pripravíme čučoriedkový topping. Čerstvé čučoriedky dáme do malého hrnca a ponorným mixérom ich rozmixujeme. Postavíme na plameň, pridáme trošku vanilkového extraktu a asi 1 ČL limetkovej šťavy. Pár minút povaríme.
Ryžu naservírujeme do pohárov alebo misiek, prelejeme čučoriedkami a ozdobíme nasekanými mandľami.