Guláš v kuchyni
Sem-tam si doma uvarím guláš. Základom je cibuľa, mäso, amerika, afrika – paradajka, paprika a pivo. To nesmie chýbať. Určite tmavé. A pridávam aj melasu – rovnako ako do domácej bbq omáčky. Pekne guláš zafarbí do hnedasta. Konečne som si povedal, že si zapíšem pomer surovín, pretože zvyčajne pre seba varím od oka a použijem to, čo doma nájdem. Rád vymýšľam a receptu sa držím len vtedy, ak skúšam niečo, čo som predtým nerobil a nepoznám postup. Takže tu je recept na dobrý guláš, ktorý pripravíte doma na sporáku. Jasné, najlepší je kotlíkový, ale tento je rýchly a nenasmradnete od dymu :-)
4 porcie
500 g hovädzieho mäsa (dal som plece)
2 stredné cibule
2 strúčiky cesnaku
1 veľká červená paprika
500 g pasírovaných alebo krájaných paradajok
4 dl tmavého piva (Guinness)
1 PL melasy
3 veľké zemiaky
olej2 ČL mletej červenej papriky
2 ČL celých borievok, rozdrvených v mažiari
čili, čierne korenie, soľ
majorán
Na oleji si osmažte nakrájanú cibuľku, pridajte nasekaný cesnak a nechajte prehriať. Hovädzie mäso opláchnite, nakrájajte na kocky a pridajte do hrnca. Chvíľku porestujte. Osoľte, okoreňte.
Potom pridajte na kocky nakrájanú papriku a pasírované paradajky. Podlejte pivom a pridajte mletú papriku, podľa chuti čili a melasu. Nezabudnite rozdrviť borievky a tiež ich pridajte do hrnca. Ešte lepšie sa hodia, ak použijete divinu.
Polovicu zemiaka nastrúhajte, aby ste zahustili guláš. Ostatné zemiaky nakrájajte na kocky a pridajte do gulášu. Ak máte radšej redší, pridajte podľa uváženia vodu. (Ja mám rád hustý, nech v ňom aj lyžica stojí. :-)
Guláš varte pod pokrievkou na slabšom plameni minimálne hodinu a miešajte pravidelne, aby vám neprihorel. Asi 10 minút pred dovarením pridajte hodne majoránu. Potom guláš ochutnajte a dochuťte soľou, korením a čili. Podľa vlastného uváženia.
Ak vám mäso ešte nezmäklo, varte pokojne ďalej. Ja to však väčšinou viac ako hodinu nevydržím, lebo krásne rozvoniava.