jelenie-ragu1

Jelenie ragú so zemiakovými knedlíkmi

Pochúťka pre milovníkov mäsa – a hlavne toho divokejšieho. Ragú s domácimi knedlíkmi je trošku zdĺhavejšie na prípravu ale výsledok bude stáť za to. Recept je ozvláštnený horkou čokoládou a slivkovým lekvárom, ktoré dodajú omáčke plnšiu chuť. K jedlu sa hodí suché červené víno. Lovu zdar!

4 osoby

800 g jelenie plece
1 červená cibuľa
2 mrkvy
2 petržleny
3 dl červeného suchého vína
3 dl vody
2 bobkové listy
vetvička rozmarínu
1 štvorček 70 % horkej čokolády
1 PL slivkového lekváru
olej
sladká a štiplavá mletá paprika

korenie, soľ
400 g zemiakov
50 g krupice
100 g hrubej múky
1 vajce
soľ

Ragú si pripravíme nasledovne: v hrnci na oleji opražíme na kocky nakrájanú cibuľu. Pridáme aj mletú sladkú a pálivú papriku (podľa chut). Paprika svoju arómu uvoľňuje do oleja. Pozor ale, aby ste ju neprepálili, potom bude horká. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a petržlen. Jelenie mäso opláchneme a nakrájame na väčšie kocky. Pridáme ho do hrnca a zľahka opražíme.

Predhrejeme si rúru na 200 °C.

Mäso podlejeme vínom a vodou. Necháme prevrieť, aby sa odparil alkohol. Osolíme, okoreníme, pridáme vetvičku rozmarínu a bobkové listy. Hrniec prikryjeme a vložíme do rúry, kde necháme mäso dusiť 1 hodinu.

Medzitým si dáme variť zemiaky v šupke. Asi po 30 minútach (záleží na veľkosti zemiakov) ich vyberieme, ošúpeme a ešte teplé nastrúhame alebo dobre roztlačíme. Pridáme do nich krupicu a premiešame. Rozbijeme vajíčko, ktoré pridáme do zemiakov a postupne pridávame aj hrubú múku a soľ podľa chuti. Vypracujeme zemiakové cesto, ktoré vyšúľame do valčeka (alebo dvoch – aby sa zmestili do hrnca). Ich priemer by mal byť asi 5 cm. V hrnci si necháme zovrieť osolenú vodu a knedlíky do nej vložíme. Varíme asi 20 minút pri miernom bublaní vody. Ak sa na začiatku knedlík prilepí na dno hrnca, opatrne ho nadvihneme. Uvarené knedlíky vyplávajú na hladinu. Vyberieme ich a hneď nakrájame asi na 1 cm kolieska.

Ragú vyberieme z rúry a mäso s polovicou koreňovej zeleniny vyberieme bokom. Taktiež vyberieme aj vetvičku rozmarínu a bobkové listy. Šťavu so zvyšnou zeleninou rozmixujeme na omáčku. Do nej pridáme aj malú tabuľku horkej čokolády a lyžicu lekváru. Dosolíme podľa chuti. Mäso so zeleninou vrátime naspäť do omáčky a hotovo!

Podávame dozdobené rozmarínom alebo petržlenovou vňaťou. Zapíjame suchým červeným vínom.

jelenie-ragu2

Vytlačiť alebo zdieľať?

Možno dostaneš chuť aj na

Napíš komentár

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné údaje sú označené *