Levanduľová zmrzlina s bielou čokoládou
Ako sa dá spraviť levanduľová čokoláda alebo zmrzlina? Toto bola pre mňa vždy záhada. Zistil som, že to nie je nič zložité, akurát v našich končinách nie sme na chuť levandule zvyknutí a nepoužívame ju. Takže najvyšší čas začať! Okrem romantickej vône Provensálska vyženiete z kuchyne aj mole :-D
1 liter zmrzliny
levanduľové kvety z 10 – 15 stoniek
750 ml šľahačkovej smotany
200 ml plnotučného mlieka
4 žĺtka
80 g cukru
100 g bielej čokolády
1/2 ČL vanilkového extraktu
Smotanu, mlieko, cukor a vanilkový extrakt dáme spolu s levanduľovými kvetmi do hrnca. Za občasného miešania zohrejeme, ale nevaríme. Následne odstavíme z plameňa, zakryjeme pokrievkou a necháme asi hodinu stáť, aby sa uvoľnila aróma levandule. Po hodine kvety scedíme cez sitko.
Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli a žĺtka zvlášť vyšľaháme do peny. Obe ingrediencie postupne metličkou vmiešame do smotanovej zmesi. Hrniec opäť postavíme na sporák a za stáleho miešania zohrejeme na teplotu cca 85 °C. Potom necháme zmes vychladnúť a vmiešame do nej ešte pár čerstvých kvietkov levandule.
Teraz už stačí zapnúť zmrzlinovač alebo naliať do nádoby a šup do mrazničky. Ak nemáme zmrzlinovač, počas mrazenia zmes viackrát vyberieme a premixujeme, aby sme eliminovali kryštáliky vody, ktoré vzniknú pri zmrazení.