pecena-sunka1

Marinovaná pečená šunka s paštrnákovým pyré a glazovanými gaštanmi

Vyskúšajte doma pripraviť toto sviatočné zimné jedlo. Pečená šunka je populárna najmä v Anglicku a v USA. Najčastejšie sa glazuje medom napichaná klinčekmi. My ju vyskúšame namarinovať v trstinovej melase s pomarančovou šťavou. Získa tak trošku zaúdenú chuť. A chuť pustia do šunky aj klinčeky. Paštrnákové pyré ochutené chrenom sa k nej výborne hodí. Je ľahké, výživné a veľmi chutné. Recept sa vám môže zdať zdĺhavý ale nie je. A pohostíte ním celú rodinu.

8-10 porcií

pečená šunka
Mecom Plzeňská pečená šunka v celku
3 PL trstinovej melasy
šťava z 1 pomaranču
klinčeky
bylinný likér (napríklad Becherovka)

paštrnákové pyré
2 šalotky
maslo
1 kg paštrnáku
350 g zemiakov
400 ml smotany na šľahanie
voda
4 – 5 ČL chrenu
soľ

gaštany
pečené lúpané gaštany
maslo
med

granátové jablko na ozdobu

Šunku marinujeme niekoľko hodín vopred, najlepšie cez noc. Kožu na šunke narežeme do mriežky. Do stredu vzniknutých štvorcov napicháme klinčeky. Marinádu si pripravíme zmiešaním melasy s pomarančovou šťavou. Hlboký pekáč vystelieme potravinárskou fóliou na ktorú položíme šunku. Marinádou polejeme narezanú kožu. Chceme, aby sa marináda zachytila medzi kožou a mäsom. Následne celú šunku zabalíme do potravinárskej fólie, aby bola v čo najväčšom kontakte s marinádou a odložíme na noc do chladničky.

Na druhý deň šunku v pekáči rozbalíme, fóliu vyhodíme, podložíme mriežkou, aby nebola v kontakte s dnom pekáča, polejeme bylinným likérom a pečieme pri 175° asi 30 minút. Potom šunku ešte raz prelejeme trochou bylinného likéru a pečieme ďalších 30 minút.

Ako sa šunka pečie, pripravíme si pyré. Očistený paštrnák a zemiaky nakrájame na malé kocky. Šalotku nakrájame na malé kocky a v hrnci ju na masle opražíme. Pridáme paštrnák a zemiaky, chvíľku necháme skaramelizovať a podlejeme smotanou. Dolejeme vodu tak, aby bola všetka zelenina pod hladinou, pridáme 1 lyžičku soli a varíme domäkka.

pecena-sunka2

Po uvarení pyré rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Pridáme asi 4-5 lyžičiek chrenu a podľa chuti dosolíme.

Gaštany prehrejeme na panvičke, pridáme hrudku masla a prelejeme trochou medu. Všetko premiešame až sa ingredienciami obalia gaštany a zostanú pekné lesklé. Časť gaštanov podrvíme v mažiari.

Šunku vyberieme z rúry, necháme 10-15 minút vychladnúť a nakrájame na tenké plátky. Podávame na paštrnákovom pyré, posypanú gaštanmi a dozdobenú zrniečkami granátového jablka.

Vytlačiť alebo zdieľať?

Možno dostaneš chuť aj na

Napíš komentár

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné údaje sú označené *