Steak s jednoduchou domácou BBQ omáčkou
Už to tu vyzeralo na samé koláčiky a čízkejky. Tentokrát nič pre vegetariánov, sorry :-) Poriadny kus mäsa, k tomu vlastná omáčka a pivo. Konečne som sa dostal k mäsovému receptu. Pripraviť dobrý steak nie je také jednoduché, ako to vyzerá. Základ je mať kvalitné mäso, nechať ho odstáť pri izbovej teplote a potom správne odhadnúť čas grilovania. Jednoznačný postup vám nepovie nikto, musíte jednoducho skúšať.
Ku každému steaku patrí omáčka. Tú moju som vymyslel, keď som sa snažil použiť len suroviny, ktoré som mal doma a navyše som pridal melasu, ktorá nesmie v barbecue omáčke chýbať. Dodá jej zaúdenú arómu a zafarbí do hneda. Vyskúšajte!
BBQ omáčka (vystačí na 2 porcie)
80 ml whiskey
2 ČL plnotučnej horčice
2 ČL kečupu
2 ČL trstinovej melasy
1 lyžica masla
1 strek balzamikového octu
soľ
mleté čierne korenie
steak
hovädzia roštenka (asi 3 cm hrubý steak)
olivový olej
soľ
mleté čierne korenie
Do rajnice nalejte whiskey a priveďte k varu. Minútu povarte, aby sa vyparil alkohol. Pridajte horčicu, kečup a melasu. Dobre premiešajte a opäť varte. Dochuťte balzamikovým octom, osoľte a okoreňte. Na záver pridajte do omáčky hrudku masla a za stáleho miešania ju rozpustite v omáčke. Maslo ju zahustí a zjemní. Ešte raz ochutnajte, či netreba dochutiť a hotovo.
Steak vyberte z chladničky, umyte ho a asi 20 minút pred grilovaním nechajte oteplieť na izbovú teplotu. Potom ho z oboch strán potrite olivovým olejom, osoľte a okoreňte. Prstami trošku pomasírujte, aby sa korenie dobre nalepilo na mäso.
Rozpáľte panvicu, nemusíte už na ňu dávať olej. Steak opekajte najprv 2 minúty na jednej strane, potom otočte na druhú stranu na ďalšie 2 minúty. Potom ho postavte aj na bok a opekajte chvíľu po obvode. Nakoniec ho ešte opekajte ďalšie 2 a 2 minúty z oboch strán. Dĺžka grilovania, samozrejme, záleží na tom, ako hrubý je váš steak a ako prepečený si ho chcete pripraviť.
Po ugrilovaní ho položte na drevenú dosku, môžete ho potrieť cesnakom a nechať na ňom roztopiť kúsok masla. Nezabudnite ho prikryť alobalom a nechať chvíľu odpočinúť.
Podávajte s pečenými rozmarínovými zemiakmi alebo s hranolkami.
Hladal som nejake recepty na omacky ku steakom a nasiel som tento clanok. Tu omacku urcite vyskusam vyzera super, hlavne whiskey :D inak dobry blog