Tekvicové hranolky s kôprovým dressingom
Keď už neviete, čo s tekvicou, vyskúšajte hranolky! Sú zdravé, keďže sa pečú a pečením dostanú aj jemne sladkú karamelovú chuť. V kombinácii s kôprovým dressingom dostanete úplne nové tóny chutí a farieb, ktoré vám spestria smutné jesenné počasie. Kto nemá rád kôpor, jeho chyba, ale môže ho vynechať :)
Inšpiráciu na tento recept som dostal v štvrtok poobede na trhu a ďakujem strýcovi, že nezavrel skôr a stihol som nakúpiť.
hranolky
tekvica na pečenie
olivový olej
čierne korenie
soľ
dressing
pochúťková smotana
čerstvý kôpor
kôra z 1/2 citróna
1 strúčik cesnaku
ružové korenie
soľ
Predhrejeme si rúru na 200 °C.
Tekvicu ošúpeme, vyberieme jadro vrátane tenkých slizkých vláskov a nakrájame ju na hranolky hrubé asi 1 cm. Pošpliechame olivovým olejom, pridáme mleté čierne korenie a osolíme. Môžeme pridať aj grilovacie korenie. Pečieme na plechu s papierom na pečenie asi 30 minút.
Dressing si pripravíme tak, že do kyslej smotany primiešame všetky ingrediencie. Kôpor odstopkujeme a nasekáme ho na drobno. Nastrúhame si citrónovú kôru, pretlačíme cesnak a ružové korenie v mažiari podrvíme. Poriadne premiešame a dochutíme soľou.