Krémová šampiňónová polievka s náhradou smotany
K jeseni patria huby. Ja na ne nechodím a tak sú pre mňa celoročne najdostupnejšie šampiňóny. Myslím však, že tento recept by fungoval s akýmkoľvek druhom húb. Táto polievka je vhodná pre ľudí, ktorí sú citliví na mliečnu bielkovinu. Podarilo sa mi dosiahnuť chuť, v ktorej je potlačená typická sójová aróma a polievka chutí ako keby bola pripravená z klasickej smotany. Odporúčam ju podávať s hutnejším chlebom.
3-4 porcie
300 g šampiňónov
1 zemiak
1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
600 ml vody
250 ml sójovej náhrady smotany na varenie
1/2 zeleninového bujónu
olivový olej
muškátový orech
korenie
soľ
topping
asi 6 šampiňónov
1 strúčik cesnaku
olivový olej
korenie, soľ
petržlenová vňať
Očistíme si šalotku, tri strúčiky cesnaku, šampiňóny a zemiak.
Šalotku nakrájame na kocky, jeden strúčik cesnaku na plátky a pomaly ich restujeme v hrnci na olivovom oleji. Medzitým si šikovne nakrájame šampiňóny a keď je cibuľka mäkká, pridáme ich do hrnca a opražíme ich. Po chvíli pustia šťavu. Zemiak nakrájame na malé kocky a pridáme ho do hrnca. Okoreníme mletým čiernym korením.
Zalejeme vodou, pridáme polovicu zeleninového bujónu a povaríme pod pokrievkou.
Keď sú zemiaky mäkké, rozmixujeme polievku ponorným mixérom. Pridáme sójovú náhradu smotany na varenie, trochu nastrúhaného muškátového oriešku opäť prevaríme. Do polievky tesne pred odstavením pretlačíme jeden cesnak. Ochutnáme a podľa potreby pridáme soľ, prípadne korenie.
Topping pripravíme na panvici. Tretí strúčik cesnaku nasekáme na plátky a opražíme ho na troche olivového oleja. Pridáme očistené šampiňóny nakrájame na plátky. Osolíme, okoreníme. Keď sú šampiňóny opražené, pridáme nasekanú petržlenovú vňať a odstavíme z plameňa.
Ešte jemnejšia polievka