Tekvicová polievka s kokosovým mliekom
Ak ste už vystriedali všetky klasické tekvicové recepty, vyskúšajte niečo nové. Inšpiroval som sa indickou kuchyňou a pripravil voňavú lahodnú tekvicovú polievku s použitím indických korenín. Verím, že vám bude chutiť.
cca 3 litre
1 tekvica (1000 – 1500 g)
1 biela cibuľa
2 cm čerstvého zázvoru
1,5 l zeleninového vývaru
2 ČL indického karí
2 ČL garam masaly
400 ml kokosového mlieka
olivový olej
tekvicový olej
maslo
limeta
soľ
Tekvicu si dobre umyjeme, rozpolíme a vyberieme stred. Ošúpeme a nakrájame ju na kocky. Do hrnca dáme olivový olej a pridáme aj 1 polievkovú lyžicu tekvicového oleja. Na oleji speníme nakrájanú cibuľu spolu s nastrúhaným čerstvým zázvorom. Pridáme nakrájanú tekvicu, karí korenie a garam masalu.. Zalejeme vývarom tak, aby bola hladina pokrývala všetku tekvicu. Varíme do mäkka, asi 20 minút.
Po uvarení polievku rozmixujeme a pridáme kokosové mlieko. Krátko prevaríme. Následne vmiešame hrudku masla. Polievku osolíme a pridáme trochu limetovej šťavy podľa chuti. Pri servírovaní pokvapkáme tekvicovým olejom.