jahnaci_gulas

Jahňací pivný guláš s hrnčekovou knedľou

V Írsku som ešte nebol, ale toto jedlo odtiaľ pochádza. Myslím, že by ste ho mali vyskúšať, pretože je veľmi chutné a jahňacina je na slovenských stoloch zriedkavá. Recept nie je náročný a hrnčekovú knedľu zvládnu aj chlapi. Možno až na druhý pokus, ale zvládnu – však ja som toho dôkazom :) A ak sa vám knedľa nechce robiť, guláš môžete jesť ako hustú polievku.

6 porcií

500 g jahňacie plece bez kosti
hladká múka
čerstvý rozmarín
1 veľká červená cibuľa
2 mrkvy
1 paštrnák
150 g kvalitnej klobásy
250 ml tmavého piva (Guiness)
400 ml hovädzieho vývaru
2 hrste sušených hríbov
kôra z 1 citróna
1 PL melasy
olivový olej
čierne mleté korenie
mletá červená paprika
soľ
hrnčeková knedľa:
300 g polohrubej múky
450 ml mlieka
3 žemle
2 vajíčka
muškátový oriešok
trošku sódy bikarbóny
petržlenová vňať
soľ

Jahňacie plece nakrájame na kocky V miske mäso osolíme, okoreníme, poprášime 2 lyžicami múky a pridáme rozmarín. Premiešame, aby múka pokryla celý povrch mäsa. Vo väčšej hlbokej panvici mäso orestujeme na olivovom oleji. Keď mäso chytí farbu a začne púšťať šťavu, preložíme ho nabok do taniera. V panvici, kde sa predtým restovalo mäso, opražíme na oleji asi 5 minút nakrájanú cibuľu spolu s na kocky nakrájanou mrkvou a paštrnákom. Pridáme nakrájanú klobásu a vrátime do panvice jahňacie mäso. Podlejeme pivom a vývarom, pridáme sušené hríby, citrónovú kôru, melasu a mletú červenú papriku. Varíme otvorené asi 20 minút na miernom ohni. Občas premiešame.

Zohrejeme si rúru na 180 °C, panvicu zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry. Ak nemáte panvicu s pokrievkou, ktorá je vhodná na pečenie, preložte celý obsah do pekáča. Pečieme približne hodinu.

Zatiaľ si pripravíme cesto na knedľu. V mlieku rozmiešame žĺtky a soľ. Postupne vmiešame múku so sódou bikarbónou, pridáme muškátový oriešok, petržlenovú vňať a na kocky nakrájané žemle. Dobre premiešame. Z bielkov si vyšľaháme sneh, ktorý jemne vmiešame do cesta. Vymastíme si hrnčeky, ktoré naplníme do polovice cestom. Hrnčeky vložíme do vodného kúpeľa (hladina vody maximálne do 2/3 výšky hrnčekov) a varíme pod pokrievkou asi 30 minút. Po uvarení vyberieme z vodného kúpeľa, necháme vychladnúť a vyklopíme.

jahnaci_gulas1

Recept bol prvýkrát publikovaný v magazíne Dobré jedlo, november 2014.

Vytlačiť alebo zdieľať?

Možno dostaneš chuť aj na

1 komentár

  1. Ida
    20. október 2014 at 15:41

    Náááádherne farebné.

Napíš komentár

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné údaje sú označené *