Zemiaková polievka s jablkami na kyslo
Recept na túto netradičnú polievku som dostal od kamarátky a zaujal ma kombináciou zemiakov, jabĺk a vína. Vznikne kyslá polievka bez použitia octu. Chuť polievky môžete ovplyvniť výberom vína. V recepte som použil kyslejšie veltlínske zelené. Skúste však použiť tokaj a polievka bude jemnejšia a ešte rafinovanejšia.
6 porcií
600 g zemiakov
3 kyslé jablká
1 cibuľa
2 dl suchého vína
1 l zeleninového vývaru
200 ml smotany na varenie
bobkový list
maslo
olej
soľ, čierne mleté korenie
prerastená slanina
pažítka
Na oleji si speníme nakrájanú cibuľku. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Jablká tiež ošúpeme, rozkrojíme, vyberieme stred a nakrájame na kocky. Keď je cibuľka zlatistá, pridáme zemiaky a jablká a podlejeme bielym vínom. Necháme prevariť, aby sa odparil alkohol.
Pridáme vývar a bobkový list a varíme asi 25-30 minút do mäkka. Potom odstavíme, vyberieme bobkové listy a rozmixujeme dohladka ponorným mixérom.
Vrátime na sporák, pridáme smotanu na varenie a necháme chvíľu povariť. Vypneme plameň a vmiešame do polievky hrudku masla. Na záver polievku ochutnáme a dochutíme soľou a čiernym mletým korením.
Slaninu si nakrájame na pásiky a na panvici vyškvaríme. Spolu s pažítkou ju uložíme na vrch taniera a podávame.