Penne so špargľou a hráškovými luskami
Pripravte si tieto jarné sezónne cestoviny prevoňané sviežim citrónom. Špargľa je ľahko stráviteľná, plná vitamínov. S náhradou smotany sú vhodné aj pre alergikov. A ak alergiu nemáte, pridajte do nich za hrsť nastrúhaného pecorina.
2 porcie
200 g cestovín penne
Alpro ryžová náhrada smotany na varenie
2 strúčiky cesnaku
olivový olej
zelená špargľa (asi tak 8 stoniek)
mladý hrášok – ploché lusky (za hrsť)
kôra z citróna
1 ČL citrónovej šťavy
1 žĺtok
soľ, korenie
cviklové výhonky na ozdobu
Dáme si zovrieť vodu na cestoviny. Poriadne ju osolíme a cestoviny uvaríme podľa návodu.
Medzitým si v inom hrnci zovrieme menšie množstvo osolenej vody. Zo špargle odkrojíme drevnatú časť a vložíme ju do hrnca. Povaríme ju cca 2 minúty (po ležiačky), aby zmäkla. Vyberieme ju a nakrájame na asi 4-5 cm kusy.
Na panvici opražíme cesnak do zlata, pridáme hráškové lusky a chvíľu opražíme. Pridáme asi 150 ml ryžovej smotany a nakrájanú špargľu. Osolíme, okoreníme a dochutíme citrónovou šťavou. Necháme prevariť.
V miske zmiešame žĺtok, trochu ryžovej smotany a kôru z asi 1/2 citróna.
Keď sú cestoviny uvarené, scedíme ich a vložíme do panvice, kde ich premiešame so špargľou a zároveň pridáme aj žĺtkovo-citrónovú zmes. Ihneď premiešame, aby zostal žĺtok krémový. Podobne, ako keď robíme cestoviny carbonara.
Dozdobíme cviklovými výhonkami. Môžete posypať aj syrom – pecorinom.