stedrak

Vianočný štedrák

V našej rodine na Vianoce nesmel chýbať. Vždy ho piekla babka a poznali ho od Nitry až po Žilinu. Babka toho piekla vždy veľa – orechové labky, medové rezy, medovníky, linecké… ale štedráku sa nič nevyrovnalo a už niekoľko Vianoc u nás chýbal. Rozhodol som sa pokračovať v tradícii ja. Nevedel som, či si babka recept niekde zapísala a či ho vôbec nájdem. Tak som sa pustil do pátrania a podarilo sa! Našiel som ho v starom zošite spolu s inými receptami, ktoré boli zväčšia zapísané na samostatných papieroch, vložené do zošita. Ak ho vyskúšate, určite mi o tom napíšte.

na veľký plech

cesto:
600 g polohrubej múky
100 g práškového cukru
300 ml mlieka
30 g droždia
90 g palmarínu
2 žĺtky

olej na potretie

I. plnka:
200 g zomletého maku
150 g cukru
vanilkový extrakt
hrsť hrozienok namočených v rume

II. plnka:
tuhší slivkový lekvár

III. plnka:
200 g zomletých orechov
100 g cukru
1 balík škoricového cukru

 

V šálke si pripravíme kvások z časti mlieka, droždia, trochy cukru a múky. Múku premiešame s práškovým cukrom, pridáme kvások, žĺtka, palmarín, zvyšok mlieka. Vypracujeme hustejšie cesto, ktoré necháme aspoň 30 minút nakysnúť.

Medzitým si z ingrediencií pripravíme plnky. Makovú a orechovú plnku zalejeme primeraným množstvom vriacej vody a vymiešame kašovitú hmotu. Hustá plnka sa ťažšie natiera.

Nakysnuté cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú časť rozvaľkáme do veľkosti plechu. Vo vymastenom a vysypanom plechu začneme skladať koláč v tomto poradí – cesto – maková plnka – cesto – slivkový lekvár – cesto – orechová plnka – cesto. Každý diel cesta poprepichujte vidličkou. Vrchný diel cesta potrite navyše olejom.

Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 50 minút. Po upečení a vybratí koláča ho ešte raz potrieme olejom a zakryjeme utierkou.

Vytlačiť alebo zdieľať?

Možno dostaneš chuť aj na

Počet komentárov: 5 na “Vianočný štedrák

  1. Jana
    1. december 2014 at 15:37

    Mňáám štedrák. Ja som tento užsany kolač tiež robila prvý krát minulé vianoce, okrem týchto plniek išla ešte jedna vrstva – tvarohova a na vrch som namiesto plátu robila mriežku. Vážne úžasny kolač, ktorý už dnes málo mladých ľudí pozná pokiaľ nemali staré mamy z vidieka. Ešte ale jeden postreh od mojej starej mamy. Tie plnky je vrak lepšie zabarať horucim mliekom, sú potom lahodnejšie. Prajem príjemné vianočné pečenie :)

  2. anna
    1. január 2015 at 13:25

    Ahojte vsetci.prajelm hned na uvod vela zdravia -pohody v roku 2015.prave som vytiahla z rury vonavy stedracik,,,nie som ziadna super kucharka ,ale bol na stole aj na sttedry den,,,lebo u nas ho mame vsetci radi.naucila ho piect moja mama,a z jej rozpravania ju naucila svokra,moja dobra babicka.veru stari ludia vedeli co je dobre ,chutne.vela receptov je nan ,no robim ho vzdy podla seba-4 cesta,bochniky”’. Lekvarova plnka,,nanu dam makovu,cesto .orechova plnka ,pokvakam olejom,cesto. .tvarohova plnka,nan cesto pritlacim troska,popicham vidlickou,sup do rury’dozlatista upiect.a potom vychladnut apokrajat.
    Mnam,,prajem vsetkym este raz vela stastia a rodinnej pohody.

  3. zuzka
    23. december 2015 at 10:15

    Prajem krasne sviatky … musim sa priznat, ze tvoj stedrak je lepsi ako od svokry. Robila som ho minuly rok a zajtra tiez ;-) tesime sa nan uz vsetci.
    Dakujem :-)

  4. Gabika
    13. december 2016 at 15:23

    U nás ešte máme vrstvu tvarohu a plnky sa pripravujú trochu inak :) máme ho tiež veľmi radi

Napíš komentár na anna Zrušiť

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné údaje sú označené *