Pomaly dusené hovädzie na pive so zeleninou
Jemnučké rozpadávajúce sa mäso v hustej pivnej šťave je úplne perfektné jedlo do prichádzajúceho sychravého počasia. Príprava nie je zložitá ani zdĺhavá, narozdiel od dlhého dusenia či pečenia mäsa. Čakanie však stojí za to!
4 – 5 porcií
1 kg zadného hovädzieho
2 – 3 červené cibule
3 stredné mrkvy
3 listy feniklu
4 stonky stopkového zeleru
1 konzerva červenej fazule
300 ml Guiness
250 ml rajčinového pretlaku
rozmarín
hladká múka
1 ČL sladká červená mletá paprika
sušené čili
olej
soľ, čierne mleté korenie
Pripravíme si zeleninu. Cibuľu nakrájame na stredne veľké kocky. Mrkvu očistíme, prekrojíme pozdĺžne a nakrájame na polkruhy. Z feniklu použijeme iba biele listy, stonky nie. Nakrájame ich na kocky vo veľkosti nakrájanej cibule. Zeler zbavíme listnatej časti a nakrájame na veľkosť nakrájanej mrkvy.
Mäso nakrájame na kocky asi 3 x 3 cm. Osolíme, okoreníme a natrháme naň lístky čerstvého rozmarínu. Mäso poprášime bielou múkou a premiešame, aby koreniny a múka obalili povrch mäsa.
Pripravíme si väčší hrniec s pokrievkou, ktorú možno použiť aj v rúre. Ak takú nemáme, nakoniec hrniec zakryjeme alobalom. Zároveň si dáme vyhriať rúru na 175 °C.
V hrnci na oleji spaníme cibuľku. Pridáme koreňovú zeleninu a krátko ju opražíme. Následne pridáme mäso, ktoré opražíme, pokým sa celé zatiahne. V tejto fáze treba miešať, pretože sa múka so šťavou z mäsa bude jemne lepiť na dno – tak aby nám to veľmi neprihorelo…
Ak je mäso zatiahnuté, podlejeme ho Guinessom a pridáme aj rajčinový pretlak (stredne hustej konzistencie). Pridáme červenú fazuľu, sladkú červenú mletú papriku a sušené čili podľa chuti. Privedieme k varu a varíme pár minút, aby sa z piva odparil alkohol.
Hrniec zakryjeme pokrievkou (alebo alobalom) a vložíme do rúry, kde mäso dusíme 4 hodiny.
Po vybratí z rúry ochutnáme a podľa potreby dosolíme a dokoreníme.
Jedlo podávame s chlebom, prípadne s ryžou.
Musi to byt chutovo skvele jedlo, len rozmyslam, ze ked sa to dusi 4 hod. v rure, ci by sa nemohla pouzit fazula nie z konzervy, ale cerstva, vopred namocena, ved za ten cas sa ta konzervova musi rozvarit uplne, nie?
Ahoj, dala by sa pouzit, ale nemal som, tak som dal konzervovu :)